Päätoimittajan blogi

Postilla ei ole mitään häpyä – eikä järkeä

Tällä Rakentajan ilmestymisviikolla posti ei kulje. Syynä siihen on postilaisten lakko, jolla työntekijät vastaavat oikeutetusti työantajan päätökseen halpuuttaa työvoimaa. Palkkadumppauksella saataisiin aikaan lisää työssäkäyviä köyhiä, jotka joutuisivat hakemaan sossun luukulta lisäapua taloudelliseen pärjäämiseensä. Sen maksaisivat veronmaksajat.

Postilla on ollut tämän vuoden aikana ”lieviä” laatuongelmia, jotka Postin mukaan johtuvat muun muassa työntekijäpulasta. Mitenköhän hyvin työntekijäpulaan auttaa työehtojen polkeminen? Firman työnantajamielikuva alkaa olla sitä luokkaa, että itse en lähettäisi nuoria sinne kesätöihin, kuten onnellisella 1990-luvulla vielä oli tapana.

Postin kulku kuuluu yhteiskunnan olennaisiin toimintoihin. Postilaissa sanotaan, että lain tarkoitus on turvata postipalveluiden ja erityisesti yleispalvelun saatavuus tasapuolisin ehdoin koko maassa. Miten tähän tarkoitukseen sopi Postin muuttaminen yritykseksi? Huonosti sekä yrityksen että yhteiskunnan kannalta.

Valtio omistaa joko suoraan tai Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n kautta koko Postin. Valtiolla olisi siis täysi mahdollisuus toteuttaa haluamallaan tavalla joko vastuullisempaa yritystoimintaa – johon työehtojen polkeminen ei istu kovin tyylikkäästi – tai eriyttää Postin välttämättömien palvelujen tuottaminen liiketoiminnoista. Tällöin Postin oleelliset toiminnot voitaisiin tuottaa järkevästi verovaroin ja liiketoimintapuoli saisi toimia markkinoilla ilman valtakunnallisten palveluvelvoitteiden kivirekeä.

Niin tai näin, jos tämä sosiaalinen dumppaus menee läpi, voimme varmasti odottaa tulevaisuudessa uusia avauksia sekä yrityksiltä että valtion liikelaitoksilta. Turun kaupungin omistama, muun muassa ateria- ja siivouspalveluja kouluille ja päiväkodeille tuottava Arkea on jo tehnyt oman avauksensa päättämällä vaihtaa työehtosopimuksensa halvempiin.

Hyi häpeä.

Johanna Hellsten, päätoimittaja